Thursday, May 8, 2008

Pemuda UMNO, BN terus jadi benteng sultan

KUALA LUMPUR 7 Mei - Pergerakan Pemuda UMNO dan Barisan Nasional (BN) Perak diminta tampil mempertahankan keputusan Sultan Perak, Sultan Azlah Shah berhubung isu pertukaran dan pelantikan semula Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya akan sentiasa menjadi benteng bagi memastikan kedaulatan sultan dan raja-raja Melayu tidak diancam.
''Saya berharap pemimpin BN dan juga rakan-rakan kita di Perak terus bangkit dan menunjukkan kesetiaan mereka kepada Sultan Perak,'' katanya yang juga Pengerusi Pemuda BN pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.
Semalam, beberapa pemimpin UMNO termasuk Hishammuddin sendiri menyifatkan tindakan Pengerusi DAP, Karpal Singah terus mempersoalkan keputusan Sultan Perak berhubung isu JAIP sebagai perbuatan biadab.
Menurut mereka tindakan Karpal yang juga Ahli Parlimen Gelugor itu bukan sahaja biadab malah mencabar kedaulatan sultan.
Kelmarin pada sidang akhbar di lobi Parlimen, Karpal mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin menarik balik arahan pertukaran Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury, yang disifatkannya sebagai campur tangan istana dalam pentadbiran negeri.
Hishammuddin berkata, Pergerakan Pemuda UMNO dan BN langsung tidak dapat menerima tindakan Karpal itu.
''Kenyataan Karpal sungguh angkuh dan sombong sedangkan Menteri Besar Perak sendiri telah menghadap Sultan Perak dan memohon maaf di atas tindakannya,'' katanya.

No comments: