Thursday, May 8, 2008

Hak Melayu tak boleh dipersoal

JOHOR BAHRU: Kuasa politik orang Melayu di negara ini dijamin Perlembagaan Negara dan sebarang usaha mengubah hak keistimewaan orang Melayu perlu dibawa ke Parlimen dan mendapat majoriti dua pertiga daripada Ahli Parlimen, kata Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman. Sehubungan itu, bekas Pengerusi MAS itu yang membentangkan kertas kerja 'Kedaulatan Perlembagaan Malaysia' pada Kongres Permuafakatan Melayu berkata, tiada mana-mana rakyat Malaysia yang boleh mempersoalkan keistimewaan orang Melayu di negara ini. “Perkara ini dijamin Perlembagaan Negara dan juga negeri. Ia adalah kontrak sosial antara kaum yang dipersetujui semua pemimpin masyarakat ketika menggubal Perlembagaan Negara,” katanya.
Abdul Aziz berkata, institusi Raja Perlembagaan adalah sumber penting yang menyumbang kepada pegangan Ketuanan Melayu dan ia perlu dipertahankan semua orang Melayu di negara ini tanpa mengambil kira pandangan politik masing-masing. “Kita perlu sedar bahawa Umno melalui Datuk Onn Jaafar yang menentang Malayan Union sekali gus membawa kepada kemerdekaan negara. Ketika itu, orang Melayu bersatu dalam menangani ancaman yang sudah pasti menggugat ketuanan Melayu di tanah air sendiri,” katanya. Beliau berkata, Perkara 153 mengenai Hak Istimewa Orang Melayu tidak pernah menjadi bahan tawar-menawar ketika penggubalan Perlembagaan Negara kerana ia dilindungi Raja-Raja Melayu sejak British mula menduduki Tanah Melayu.
“Ia tidak boleh dipindah kecuali dengan persetujuan Majlis Raja-Raja. Peruntukannya dalam Perlembagaan Negara tidak boleh dipertikai atau dipersoalkan oleh sesiapa pun. “Suruhanjaya Reid yang menggubal perlembagaan pernah mencadangkan supaya perkara berkenaan diguna pakai selama 15 tahun saja tetapi mendapat tentangan keras daripada Umno dan Raja-Raja Melayu. “Kedudukan orang Melayu tidak boleh disamakan dengan pendatang. Kerana itulah, hak istimewa kita dilindungi Perlembagaan,” katanya. Sementara itu, Profesor Datuk Dr Zainal Kling dari Universiti Perguruan Sultan Idris dalam kertas kerjanya bertajuk ‘Kedaulatan Kebudayaan, Pendidikan, Bahasa dan Agama Bangsa Melayu’ menggesa supaya pertikaian keistimewaan hak Melayu dihentikan.

No comments: