Wednesday, October 29, 2008

Kesamarataan tidak semestinya membawa keadilan

adakah rakyat Malaysia berbilang kaum hari ini termasuk kalangan para pemimpin tidak memahami atau sengaja menidakkan perbezaan antara kesamarataan dan keadilan?

Ini kerana kedua-dua konsep tersebut yang nampak sama maksudnya tetapi berbeza gagal difahami apabila melihatkan pendirian dan tindakan yang dilakukan mutakhir ini.

Akibatnya, berlakulah ketidakadilan pada ketika kesamarataan terlalu diberi penekanan yang seterusnya menyebabkan sebelah pihak semakin "memendam rasa" manakala sebelah pihak lagi seperti "naik lemak".

Adakah pemberian tanah ribuan ekar dan peruntukan beratus-ratus ribu ringgit untuk tujuan penempatan, pendidikan dan kebudayaan kepada bukan Melayu seperti yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri Perak itu benar-benar adil kepada orang Melayu yang masih banyak perlu diberi perhatian di negara ini?

Perlu ditegaskan, kesamarataan (equality) tidak semestinya membawa keadilan (equity). Apatah lagi dalam konteks negara ini yang rupa bentuk bangsa Malaysia dan perpaduannya begitu rapuh kerana kaum bukan bumiputera masih kuat dicengkam rasa perkauman sedangkan orang Melayu pula terlalu banyak bertolak-ansur.

Walaupun dalam Fasal (8) Perkara 1 Perlembagaan Malaysia menyatakan semua orang adalah sama rata dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang-undang tetapi itu bukanlah tiket untuk pihak tertentu yang antinasionalisme sebaliknya kuat cauvinismenya mengeksploitasi peruntukan itu demi kepentingan politik kepartian masingmasing.

Kedudukan bahasa kebangsaan (Perkara 152), agama Persekutuan (Perkara 3) serta kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera (Perkara 153) yang merupakan sebahagian daripada antara unsur-unsur tradisi dalam Perlembagaan negara ini tidak wajar sewenang-wenangnya "dikaji semula" dengan tujuan menghapuskannya atas alasan mahu mewujudkan kesamarataan dengan kelompok etnik lain.

Apa yang berlaku di seberang Tambak Johor wajar diteladani agar virus "pisang berbuah dua kali" tidak merebak ke negara ini. Jika diteliti senarai Kabinet Singapura didapati hanya seorang sahaja menteri Melayu iaitu Yaacob Ibrahim daripada kira-kira 20 portfolio yang ada, manakala etnik India Singapura yang merupakan kelompok ketiga terbesar mempunyai empat orang menteri.

Adakah itu adil kepada etnik Melayu sebagai penduduk asal dan kelompok kedua terbesar di republik itu sedangkan jumlah dan kedudukan portfolio yang dipegang oleh menteri berketurunan India pun mengatasi Melayu?

Malah, penekanan melampau akan konsep kesamarataan turut mengheret kepada ketidakadilan yang seterusnya menimbulkan rasa tidak puas hati orang Melayu sebagai penduduk asal kawasan yang dikategorikan dunia Melayu ini. Ironinya, kesamarataan yang ditekankan pun tidak wujud apabila sebelah pihak sahaja dilebihkan.

Ini dapat dilihat daripada keluhan seorang pembaca akhbar Berita Harian Singapura (3 September 2008) yang khuatir melihatkan semakin banyaknya papan tanda dan siaran TV berbahasa Inggeris dan Mandarin serta ramai pegawai tinggi pemerintah di negaranya kini yang tidak tahu bertutur bahasa Melayu.

Tidakkah keadaan tersebut telah atau bakal menimpa negara ini jika peralihan kerajaan baru yang diuar-uarkan pada 16 September menjadi kenyataan akibat tidak faham akan perbezaan konsep kesamarataan dan keadilan?

Tuntutan dan desakan yang semakin kuat hari ini seolah-olah menggambarkan orang Cina dan India ditindas serba-serbi selama kedatangan keturunan mereka ke tanah air ini sejak kurun ke-19 lalu yang kemudiannya dengan mudah memperoleh kerakyatan ketika di ambang kemerdekaan seterusnya hidup selesa sehingga hari ini.

Oleh itu, pemahaman dan tafsiran semua pihak berhubung konsep kesamarataan dan keadilan mestilah jelas.

Pemimpin-pemimpin Melayu sama ada daripada Pakatan Rakyat (PKR-PasDAP) mahupun UMNO/BN mesti berhati-hati dalam strategi dan tindakan politik mereka agar tidak membawa bala kepada generasi bangsanya sendiri kemudian hari.

Pendek kata, keadilan itu adalah setiap orang dapat apa yang sepatutnya dia perolehi bukannya mesti sama banyak atau mesti ada sama seperti orang Melayu/bumiputera miliki.

Dalam masa yang sama, orang bukan Melayu mesti sedar diri akan di mana bumi dipijak di situlah langit dijunjung.

No comments: