Tuesday, July 29, 2008

PAS tolak cadangan tubuh kerajaan campuran bersama Umno

PUTRAJAYA: Umno pernah mengajak PAS bagi menubuhkan kerajaan campuran dibeberapa negeri termasuk di mana kedua-dua parti itu boleh menubuhkan kerajaan tetapi ditolak oleh pemimpin tertinggi parti itu.

Menurut sumber, tiga pemimpin tertinggi PAS, Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, setiausaha agung Datuk Kamaruddin Jaafar dan bendahari Dr Hatta Ramli menolak pelawaan Umno itu setelah beberapa sesi rundingan dijalankan.

Beliau yang turut mewakili Umno dalam rundingan itu mendedahkan bahawa cadangan itu bagaimanapun mendapat reaksi positif daripada Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Matlamat utama cadangan berkenaan, tegasnya, adalah untuk mengukuhkan perpaduan Melayu serta memastikan kestabiliti politik yang berkekalan di negara ini.

"Kita telah mengadakan beberapa rundingan dengan PAS. Beberapa pemimpin telahpun berjumpa dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan cadangan Umno itu, tetapi akhirnya mereka menolak.

"Malah Pengerusi PAS Perak Ahmad Awang ketika menolak cadangan Umno itu berkata parti itu lebih rela bekerjasama dengan parti orang kafir daripada bekerjasama dengan Umno yang dituduhnya parti zalim.

"Kerana itu, saya menganggap pemimpin-pemimpin PAS adalah hipokrit kerana di hadapan umum bercakap mengenai perpaduan Melayu serta kemungkinan bekerjasama dengan Umno, tetapi di belakang sanggup bekerjasama dengan DAP daripada dengan kita," katanya kepada mStar online Khamis.

Hadi pada hari Rabu menyatakan kesanggupan PAS bermuafakat dengan Umno demi kesepakatan orang Melayu.

Menurut sumber itu lagi, rundingan mengenai penubuhan kerajaan campuran Umno-PAS itu melibatkan beberapa pemimpin tertinggi Umno serta pemimpin tertinggi PAS termasuk ahli-ahli majlis syuranya.

Katanya, menurut rundingan itu, kerjasama melalui kerajaan campuran Umno-PAS itu sepatutnya bermula dengan negeri Perak, tetapi setelah beberapa kali pertemuan diadakan, PAS menolaknya walaupun mereka ditawarkan jawatan tinggi dalam kerajaan campuran itu.

Sumber itu berkata, pemimpin PAS yang terlibat dalam sesi rundingan itu, termasuk Timbalan Presidennya, Nasharudin Mat Isa memberitahu bahawa mereka lebih percaya kepada janji yang diberikan oleh penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pemimpin Umno.

PAS, menurut sumber itu lagi, percaya kepada janji Anwar bahawa jika parti itu bersepakat dengan DAP dan PKR mereka boleh menumbangkan kerajaan pusat Barisan Nasional.

No comments: