Tuesday, February 3, 2009

Lupakan projek mega di Selangor
setelah hampir sembilan bulan Pakatan Rakyat memerintah negeri Selangor, rakyat telah melihat pelbagai perkembangan yang menuntut polemik tidak berkesudahan sama ada di gerai-gerai jalanan, warung kopi, pejabat kerajaan, balai raya dan sebagainya.
Saya sebagai salah seorang anak jati kelahiran Selangor sentiasa mengikuti perkembangan negeri ini dengan penuh minat. Contohnya, isu ladang babi moden yang sehingga kini masih menjadi tanda- tanya. Selain itu, isu-isu agama termasuk isu surau dan kuil yang dibina atas tanah kerajaan, serta beberapa isu lain.
Terbaru, isu korek pasir haram di tebing-tebing sungai yang masih berleluasa. Akibatnya, ramai pengguna yang mendiami daerah Hulu Langat, Sepang, Banting menderita beberapa hari kerana ketiadaan bekalan air.
Saya bimbang dan khuatir dengan segala perkembangan yang berlaku di negeri tanah tumpah darah saya ini, yang mana kebanyakannya masih belum dapat diatasi, lambat laun akan menghakis keyakinan rakyat terhadap kerajaan yang memerintah.
Tidaklah saya berkata, kerajaan dahulu lebih sempurna tetapi pada mata kasarnya rakyat harus diberi kepastian ke arah mana mereka hendak dibawa oleh kerajaan yang ada sekarang.
Saya harap kerajaan Pakatan Rakyat Selangor lupakanlah dahulu projek-projek mega yang menimbulkan kegelisahan di kalangan rakyat seperti membina ladang babi moden dan yang terbaru cadangan mengambil alih industri air negeri.
Eloklah peruntukan besar itu disalurkan kepada bidang-bidang lain yang lebih memerlukan perhatian segera seperti membina lebih banyak rumah kediaman, membersih sungai tercemar, memberi biasiswa kepada pelajar miskin, pemberian bantuan wang dan makanan kepada keluarga miskin tegar serta bantuan kepada warga emas.
Semua perkara itu lebih bermanfaat berbanding projek mega yang menelan belanja besar. Biarlah projek-projek mega ini diuruskan oleh kerajaan pusat yang mempunyai dana lebih besar dan terjamin.
Jangan biarkan warga Selangor terbeban oleh kos hidup yang tinggi ekoran komitmen besar kerajaan negeri yang belum tentu menghasilkan pulangan yang memberangsangkan dan direstui rakyatnya.

No comments: